Филипините протягат ръка към Пекин за помирение в Южнокитайско море

pixabay
share

Филипините отхвърлят "използването на сила" за подкопаване на интересите им в спорното Южнокитайско море, но не искат конфликт, съобщава "Ройтерс".

Те са се споразумели с Китай да облекчат напрежението в оспорваната плитчина.

"Не искаме война", заяви съветникът по националната сигурност Едуардо Ано.

Той увери, че се полагат усилия за деескалация на напрежението в спорния воден път, където Манила и Пекин се обвиняват взаимно в агресивно поведение и в увреждане на морската среда.

Централно място в пререканията заема Втората Томасова плитчина, където Филипините през 1999 г. разположиха стар военен кораб с малък екипаж, за да затвърдят морските си претенции. Те редовно извършват мисии за снабдяване на разположените там войски.

Миналия месец Манила обвини бреговата охрана на Китай в умишлено нападение срещу военни кораби и изземване на оръжия, за да попречи на мисията за снабдяване. Филипински моряк беше тежко ранен и загуби пръста си.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, включително Втората Томасова плитчина.

Филипините обвиняват Китай в използване на оръжия с остриета в Южнокитайско море

Решение от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд постанови, че историческите претенции на Китай към богатия на ресурси воден път нямат правно основание. Пекин обаче отхвърля това решение и посочва, че филипински кораби незаконно нахлуват във водите около спорните плитчини.

"Отхвърляме всеки опит за отказване на нашите стратегически служби, особено чрез използване на сила, която се стреми да подчини националните интереси на Филипините", подчерта Ано.

Той отбеляза, че пътят напред е да се запази съдебното решение от 2016 г. и да се предотвратят усилията за подкопаване на значението му.

"Това не е и никога няма да бъде просто лист хартия", подчерта Ано, намеквайки за начина, по който бившият филипински президент Родриго Дутерте нарече решението в опит да се сближи с Пекин.

Китай твърди, че действията му в Южнокитайско море са законни и професионални.

Ано повтори, че Филипините са "отдадени на каузата на мира". "Ангажирани сме да управляваме трудни въпроси чрез диалог и чрез дипломация", увери той.

По-рано днес Европейският съюз излезе с изявление за отбелязване на годишнината от арбитражното решение за Южнокитайско море, в което се посочва, че всички страни трябва да "уважават и почитат решението", което е "правно обвързващо".

Пекин упрекна ЕС за позицията му и заяви, че Съюзът е пренебрегнал исторически и обективни факти и "безочливо одобрява" нарушението на китайския суверенитет от страна на Филипините.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви, че страната му остава "дълбоко загрижена" за действията на Китай в спорните води.

"Продължаваме да призоваваме Китайската народна република да се съобрази с арбитражното решение от 2016 г. и да прекрати своето опасно и дестабилизиращо поведение", настоя той

Водещи новини

Още новини