Тайван припомня историята: В много случаи малцина побеждават мнозина

GettyImiges
share

В историята има много примери за по-малки армии, които побеждават по-големи противници. Това заяви президентът на Тайван Лай Чинг-те пред офицери от военновъздушните сили на страната, съобщава "Ройтерс".

Окуражителните му думи бяха изречени преди годишните военни учения, които ще се проведат по-късно този месец.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и в продължение на четири години редовно организира учения около острова, за да окаже натиск върху Тайпе да приеме претенциите на Пекин за суверенитет, въпреки силните възражения на самия Тайван.

Въоръжените сили на Тайван са по-малобройни от тези на Китай.

Тайпе обаче модернизира армията си с ново оборудване като подводници и прегърна идеята за "асиметрична война", така че да направи силите си по-мобилни и трудни за атакуване, например с монтирани на превозни средства ракети и дронове.

Лай подчерта, че военната сила не е прост математически въпрос на събиране и изваждане.

"Количеството на оборудването, разбира се, е важно, но не може да представлява военната мощ на една страна", посочи той.

"В историята има много случаи, в които малцина побеждават мнозина и има безброй начини да надвиете старомодните врагове с ново мислене", увери президентът.

Миналия месец високопоставен тайвански служител заяви, че тазгодишните годишни учения Han Kuang ще бъдат възможно най-близки до действителните битки, като вече няма да представят само шоу за печелене на точки, а имат за цел да симулират реални битки предвид бързо нарастващата "вражеска заплаха" от Китай.

Тайван започва своите петдневни учения Han Kuang на 22 юли, заедно с ученията за гражданска защита Wan An, при които градовете се затварят за кратко по време на симулирани въздушни нападения.

Китай също проведе двудневни военни учения около острова малко след като Лай встъпи в длъжност през май, заявявайки, че това е "наказание" за речта му по време на инаугурацията, която Пекин заклейми като пълна със сепаратистко съдържание.

Лай отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет и твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. Той многократно е предлагал преговори, които обаче са били отхвърляни от Китай.

Тайван заяви, че изразява дълбоко съжаление за "предизвикателните изказвания" на китайския министър на отбраната в Сингапур

"Мирът, който искаме, е мир със солидна основа, истински мир, който трябва да бъде установен с нашите собствени сили", подчерта Лай.

По-рано Китай предупреди, че е безсмислено Тайван да мисли, че може да използва оръжие, за да предотврати "обединението".

Попитан дали Тайван създава погрешно впечатление у хората, че се готви за война с фокуса си върху самодостатъчността на отбраната, Лай увери, че иска мир.

"Някои хора може да имат такива опасения, но всеки знае, че ние сме миролюбива страна", изтъкна той. "Но мирът, който искаме, е "истински мир", който има солидна основа и е установен от нашите собствени сили".

Водещи новини

Още новини