Русия възобновява пътническите железопътни връзки със Северна Корея

Getty Images (архив)
share

Русия ще възобнови директните пътнически железопътни връзки със Северна Корея от другия месец след четиригодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19, предаде Ройтерс, като се позова на новинарската агенция Интерфакс.

Губернаторът на Приморския край в руския Далечен изток Олег Кожемяко съобщи, че влаковете ще се движат от град Владивосток до пристанище Расон в Корейската народнодемократична република (КНДР).

След като се качат във Владивосток, (хората) ще отидат направо в КНДР, ще се насладят на красотата, природата, културата там, ще се запознаят с обичаите и традициите, заяви Кожемяко при откриването на изложение на севернокорейски стоки във Владивосток.

Путин благодари на Ким Чен-ун за гостоприемството при визитата му в Пхенян

След като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г. и съюзниците на Киев наложиха санкции срещу Москва, Кремъл се ориентира към Азия и Африка, търсейки по-близки икономически отношения, както и връзки в областта на сигурността и дипломацията, отбелязва БТА.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин посети Северна Корея за първи път от 2000 г. Визитата отразява задълбочаването на връзките на Москва с Пхенян, като в нейните рамки бе сключено двустранно споразумение, което включва ангажимент за взаимна отбрана.

Водещи новини

Още новини