Путин кацна във Виетнам

gettyimages
share

Руският президент Владимир Путин пристигна в Ханой, където ще проведе разговори с цялото висше ръководство на Виетнам.

Това е второто държавно посещение на руския президент през последните два дни, уточни ТАСС. Путин отлетя за Виетнам от Северна Корея, където също проведе разговори с лидера на републиката Ким Чен-ун.

В Ханой руският президент ще се срещне с генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг, президента То Лам, министър-председателя Фам Мин Тин и председателя на Народното събрание Тран Тхан Ман.

Планирано е на разговорите да се обсъдят "състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на всеобхватното стратегическо партньорство между Русия и Виетнам в търговско-икономическата, научно-техническата и хуманитарната област". Планира се също така "обмен на мнения по актуални въпроси от международния и регионалния дневен ред".

В рамките на посещението се планира да бъде прието руско-виетнамско съвместно изявление, което ще потвърди принципите на съществуващото между нашите страни всеобхватно стратегическо партньорство, а за подписване са подготвени около 20 документа за сътрудничество в различни области.

В програмата е предвидено поднасяне на венци пред мемориала на загиналите герои и пред мавзолея на Хо Ши Мин.

"Важен момент от програмата, отразяващ връзката на много поколения в нашите отношения, ще бъде срещата на нашия президент с възпитаници на съветски и руски университети", заяви по-рано помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

Владимир Путин похвали Виетнам за позицията му по отношение на Украйна

Руската делегация за предстоящите преговори във Виетнам включва министъра на външните работи Сергей Лавров, заместник министър-председателя Дмитрий Чернишенко, министъра на промишлеността и търговията Антон Алиханов, министъра на транспорта Роман Старовойт, министъра на енергетиката Сергей Цивилев и министъра на правосъдието Константин Чуйченко, пише news.bg.

Освен това президентът ще бъде придружаван от Дмитрий Шугаев, ръководител на ФСВТС на Русия, Анна Попова, ръководител на Роспотребнадзор, Александър Фомин, заместник-министър на отбраната, и Александър Михеев, директор на Рособоронекспорт. "Освен това главният изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции Дмитриев, първият заместник-председател на ВТБ Пянов, Зарубежнефт - Кудряшов, Росатом - Лихачов, Новатек - Михелсон, ВЭБ РФ - Шувалов", каза Ушаков.

Водещи новини

Още новини