Китайският външен министър разкритикува новия президент на Тайван

Getty Images/Guliver
share

Китайският външен министър Ван И разкритикува остро новоизбрания президент на Тайван Уилям Лай само ден след като той пое поста, предаде Ройтерс.

Китай претендира, че Тайван е негова територия. Пекин смята Уилям Лай за сепаратист и отхвърли предложенията му за преговори. Китайското правителство като цяло избягваше да споменава директно Лай, откакто той спечели изборите през януари, за разлика от периода преди изборите. Тогава редовно го заклеймяваше поименно и заявяваше, че изборите са избор между войната и мира.

Правителството в Тайпе твърди, че Тайван вече е независима държава - Република Китай. Републиканското правителство бяга в Тайван през 1949 г., след като губи гражданска война с комунистите на Мао Мао Цзедун, които създават Китайската народна република.

На среща на външните министри от Шанхайската организация за сътрудничество  (ШОС) в Казахстан Ван И заяви, че Тайван е "същината на най-важните въпроси" за Китай, а действията за независимост - най-разрушителният фактор за мира в Тайванския проток. Нищо не може да спре Китай да постигне "обединение" и да върне Тайван "обратно в родината", каза Ван И.

Китай също така упрекна САЩ, че са изпратили своите поздравления на Лай. По-рано той разкритикува южнокорейските и японските депутати за това, че са посетили Тайван.

Посолството на Китай в Южна Корея осъди посещението на законодатели в Тайван

В речта си при встъпването в длъжност вчера Лай поиска от Китай да спре военните и политическите си заплахи. Той заяви, че мирът е единственият избор и че Пекин трябва да уважава избора на тайванския народ. Лай каза, че Република Китай и Китайската народна република "не са подчинени една на друга".

Китай смята, че подобна формулировка е равносилна на това да се каже, че Китай и Тайван са различни държави, което е червена линия за Пекин. Китай твърди, че всяка стъпка от страна на Тайван за обявяване на официална независимост би била основание за нападение над острова, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини