Десетки арестувани в Армения на протест срещу териториалните отстъпки

Getty Images/Guliver
share

Вътрешното министерство на Армения съобщи, че полицията днес е арестувала 41 души на протест в Ереван с искане за оставката на премиера Никол Пашинян заради решението му да предаде на Азербайджан гранични села, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ТАСС.

Миналия месец Армения съобщи, че ще върне ненаселените места в процес, определян и от двете страни като важен крайъгълен камък за приближаването към мирен договор след две войни, които Ереван и Баку водиха след разпадането на Съветския съюз.

Решението разгневи мнозина в Армения. Протестиращи, водени от високопоставен арменски духовник, стигнаха до Ереван в четвъртък, след като няколко дни по-рано тръгнаха пеша от село в североизточната част на страната, на около 160 км. от столицата.

Архиепископ Баграт Галстанян призова Пашинян да подаде оставка по време на митинга с хиляди сподвижници, от които той поиска да започнат гражданско неподчинение с цел да свалят правителството.

Протестиращи поискаха оставката на арменския премиер Никол Пашинян

Опозиционните партии в парламента на Армения заявиха, че ще се опитат да започнат процедура по импийчмънт срещу Пашинян, но такъв трудно ще бъде гласуван, защото неговата  партия „Граждански договор“ има депутатско мнозинството.

Армения е съюзник по редица договори с Русия и традиционно най-близкият партньор на Москва в Южен Кавказ, но двустранните отношения рязко се влошиха през последните месеци, тъй като Ереван се опитва да изгради връзки със Запада и едновременно с това обвинява Русия, че не е успяла да го защити от Азербайджан, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини