Китай призова за по-мащабна мирна конференция за Газа

Getty Images
share

Китайският външен министър Ван И каза, че войната в ивицата Газа продължава да ескалира и че Китай призовава за по-мащабна, по-авторитетна и по-ефективна международна мирна конференция по този въпрос с конкретни срокове за разрешаването на конфликта съгласно принципа на двете държави, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2525

Ван направи изявлението пред представители на медиите след разговор с египетския си колега Самех Шукри в столицата на африканската страна Кайро, споделяйки своите възгледи за войната Израел - "Хамас", разпространени от китайското външно министерство снощи.

Каква е съдбата на израелските заложници?

Отделно от това топ дипломатът на Китай проведе разговор с гереналния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, в който са били обменени в дълбочина гледните точки на двете страни за конфликта. Ройтерс уточнява, че е било постигнато съгласие по някои основни точки относно плана за разрешаване на кризата.

Ван И и Ахмед Абул Гейт са подчертали, че решението чрез две държави остава основата за "всяко бъдещо споразумение, засягащо съдбата на палестинците в ивицата Газа и на Западния бряг, включително в Източен Йерусалим".

"Международната общественост трябва да се вслуша внимателно в основателните безпокойства на страните от региона. Влиятелните държави трябва да поемат безпристрастна, цялостна и конструктивна роля в това отношение", посочи още китайският външен министър, който обяви, че Пекин е решил да достави трети транш от спешна хуманитарна помощ за хората в ивицата Газа.

Според него инфраструктурата на анклава, контролиран от радикалното палестинско движение "Хамас", е напълно разрушена, а милиони хора там се борят за своето оцеляване. Той е на мнение, че конфликтът в Газа "причинява масови жертви сред невинното цивилно население, водещи до хуманитарни бедствия и повишава страничните ефекти".

Ван И е на обиколка в Африка, която освен Египет включва Тунис, Того и Кот д'Ивоар.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2525

Водещи новини

Още новини