Мианма планира да ограничи износа на ориз

Pixabay
share

Мианма планира временно да ограничи износа на ориз, за да контролира покачващите се цени на вътрешния пазар. Така страната се присъединява към Индия, най-големият доставчик на ориз в света, който неотдавна въведе идентична забрана на фона на затягащите се световни доставки, съобщи Ройтерс, цитирайки високопоставен служител на Федерацията на оризовата индустрия в Мианма (Myanmar Rice Federation).

Трябва ли наистина да мием ориза?

"Временно ще ограничим износа на ориз за около 45 дни от края на този месец", е казал служителят на асоциацията, добавяйки, че нарастващите цени на вътрешния пазар карат властите да ограничат износа.

Мианма е петият по големина износител на ориз в света, доставяйки повече от 2 милиона метрични тона годишно, според данни на Министерството на земеделието на САЩ.

Миналия месец Индия забрани износа на бял ориз, без басмати, намалявайки доставките за световния пазар с около 10 милиона тона, или 20 на сто.

"Мианма не е голям играч на пазара на ориз, като Индия или Тайланд, но ограниченията идват в момент, когато доставките намаляват", посочи базиран в Мумбай търговец. 

Световните цени на ориза, предлагани от водещи износители, включително Тайланд и Виетнам, се покачиха след решението на Индия да ограничи доставките, предаде БТА.

Водещи новини

Още новини