Япония отбелязва 12 години от земетресението, довело до авария в АЕЦ "Фукушима"

share

Япония отбелязва днес годишнината от земетресението и вълни цунами, които доведоха до аварията в атомната централа "Фукушима-1". Бедствието отне живота на над 18 хиляди души и предизвика инцидент с дългосрочни последици.

Япония запази минута мълчание в 14.46 ч. - точния час на разрушителното земетресение с магнитуд 9. Премиерът Фумио Кишида присъства на възпоменателна церемония в префектура Фукушима.

12 години след бедствието възстановяването напредва, но над 30 хиляди души все още не могат да се върнат в домовете си.

11 години след аварията в АЕЦ "Фукушима" заповедта за евакуация в градчето е отменена

Плановете за справяне с изтеклата радиация продължават да предизвикват полемика. През пролетта или лятото на тази година е предвидено изхвърляне в океана на вода от АЕЦ "Фукушима-1", макар и с много ниска радиоактивност. 

Миналата година започна изграждането на еднокилометров тунел, по който да бъдат излети събраните до момента над 1,3 милиона тона вода. Това се налага, тъй като резервоарите вече са почти запълнени и се очаква капацитетът им да бъде достигнат през лятото или есента.

Районът около АЕЦ "Фукушима-1" остава забранена зона. Очаква се работата по извеждането на атомната централа от експлоатация да завърши между 2041 и 2051 г.

Водещи новини

Още новини