Камбоджа: Нямаме възможност да изпратим военна помощ на Украйна

Getty Images (архив)
share

Премиерът на Камбоджа Хун Сен потвърди днес, че страната му няма възможност да предостави военна помощ на Украйна, предаде АКП за БТА

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

,,Камбоджа не е предоставяла военна помощ на Украйна. Тя няма тази възможност. Техническата помощ за украински сапьори е чисто хуманитарен акт'', подчерта премиерът по време на церемония по дипломиране на студенти от Западния университет.

Той добави, че азиатската страна не е изпращала нито войски, нито инструктори по разминиране в Украйна и че всичко, направено от нея досега, е било за хуманитарната кауза, тъй като в Камбоджа също има мини и неексплодирали артилерийски снаряди.

Камбоджа разположи свои експерти по разминиране в други страни, като те работят под егидата на ООН. В момента изпълняват мисии в Мали, Южен Судан, Ливан и Централна Африка. Във вторник министерството външните работи и международното сътрудничество потвърди в изявление позицията на Камбоджа за Украйна.

Стоянов в "Рамщайн": България предоставя военна помощ на Украйна в изпълнение на решението на парламента

Министерството отново заяви, че решението за курс за обучение по разминиране за украински военни в сътрудничество с Японската агенция за международно сътрудничество е взето единствено на хуманитарна основа, както е видно и от многобройните мисии на Камбоджа за поддържане на мира в Африка и Близкия изток под егидата на ООН.

По този начин министерството категорично отхвърли включването на Камбоджа в категорията "Военна подкрепа за Украйна" на инфографика на канал в Телеграм. Министерството също така призова каналът да коригира горепосочената публикация поради факта, че тази статистика е не само неточна, но може да се окаже в ущърб на Камбоджа като миролюбива страна, която стриктно се придържа към външна политика на неутралитет и това може да бъде прочетено в нейната Конституция. 

Хун Сен също така използва възможността да приветства всички страни, които желаят да получат обучение по разминиране в Камбоджа, включително Русия, като припомни, че освен на Украйна, Камбоджа е предоставяла такова обучение и на колумбийски военни по разминиране.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13417

Водещи новини

Още новини