Данък скара японското правителство

share

Разкол настъпи в управляващата Японска демократическа партия, съобщиха осведомителните агенции. Напуснаха я петдесет депутати на партията (38 от долната и 12 от горната камара), начело с бившия й лидер Ичиро Одзава.

Те се отцепиха в знак на протест срещу политиката на сегашното ръководство на партията и на правителството, които прокарват законопроект за поетапно увеличаване на данъка върху продажбите от сегашните пет на десет процента.

Метежниците смятат, че увеличаването на данъчното бреме за населението трябва да бъде компенсирано с допълнителни социални облекчения, предаде ИТАР-ТАСС.

Напускането на 50 депутати е тежък удар за партията и сегашния й лидер, премиера Йошихико Нода, но демократите запазват мнозинството си в долната камара и това ще придаде относителна устойчивост на кабинета.

Отцепването на Одзава и на неговите привърженици може дори да даде по-добра възможност на премиера да укрепи контрола си върху разделената на фракции партия и да сключва сделки с опозицията, от чиято помощ се нуждае, за да прокарва закони, тъй като тя контролира горната камара, която може да блокира законите, отбелязва Ройтерс.

Предложението, довело до разкола, бе гласувано миналата седмица от долната камара. То предвижда постепенно, за три години, данъкът върху продажбите да стане 10 на сто. Целта е да се намали увеличаващия се публичен дълг и да се запази досегашната система на социално осигуряване за застаряващото население, предаде ДПА.

Исканите от отцепниците на Одзава допълнителни социални разходи, които да компенсират повишаването на налога, бяха обещани от управляващата партия по време на предизборната кампания, но след това сегашният й лидер, премиерът Нода се отказа от някои точки от програмата си по искане на опозицията, която в замяна обеща да подкрепи вдигането на данъка.

Очаква се отцепниците на Одзава да създадат нова партия.

При сегашното положение главните опозиционни сили - консервативната Либералнодемократическа партия и центристката партия Комейто - ще засилват натиска върху правителството, настоявайки за разпускане на парламента и нови избори.

Управляващата партия ще бъде против, тъй като няма големи шансове на успех при едно предсрочно гласуване.

Водещи новини

Още новини