Персийският залив приюти американски миночистачи

share

Четири миночистача от военноморските сили на САЩ пристигнаха в Персийския залив, за да подсилят Пети американски флот и да гарантират сигурността на трасетата за корабоплаване, пише "Дневник", позовавайки се на "Ройтерс".

Миночистачите "Sentry", "Devastator", "Pioneer" и "Warrior" са в Залива от събота на 7-месечна мисия. Районът на действията им включва Персийския залив, Заливът на Оман, Червено море и части от Индийския океан. В този обхват са две критични за световното корабоплаване точки - Суецкият канал и протокът Баб ал Мандаб между Африка и Йемен.

В съобщението на американските ВМС се казва, че "корабите извършват операции с коалиционните сили с цел гарантиране на нормалния и безопасен морски трафик в международни води."

Напрежението между Иран и Запада заради ядрената програма на ислямската република засили страховете, че Техеран може да се опита да блокира Ормузкия проток, ако при затягането на санкциите срещу него от 1 юли му бъде забранено да изнася петрола си по това направление.

По думите на командващият сухопътните сили на Иран - Ахмад-Реза Пурдастан, страната му би могла да използва влиянието си над Ормузкия проток, за да защити интересите си, съобщава агенция ИСНА.

Над една трета от пренасяният по море петрол в света е преминал през този проток през 2011г. и дори краткото му затваряне може да предизвика шоково поскъпване на суровината и глобална икономическа нестабилност.

Водещи новини

Още новини