Талибани нападнаха хотел в курорт край Кабул (обновена)

share

Трима тежко въоръжени нападатели проникнаха тази нощ в хотел в популярен курортен комплекс край езерото Карга в едно от предградията на афганистанската столица Кабул, предаде Ройтерс, като се позова на полицейски източници.

Нападателите били въоръжени - с противотанкови гранатомети и тежки картечници. Те успели да проникнат на територията на хотел "Спозмай", след като преодолели съпротивата на въоръжената охрана. При нападението били убити и поне трима души от охраната и един афганистански полицай. Нападателите, които са взели заложници, в това число жени и деца. Поне един от нападателите се взривил веднага след като проникнал в комплекса на хотела. Според АП тези данни все още не могат да бъдат потвърдени. Афганистанските талибани поеха отговорност за нападението. Според разпространено от тях съобщение хотелът бил използван от богати афганистанци и чужденци, "които устройват там разюздани празненства" в навечерието на свещения за мюсюлманите петък.

Шефът на следствения отдел на кабулската полиция Мохамад Захир съобщил, полицията успяла да освободи 18 от заложниците, които били блокирани на втория етаж на хотела. При престрелката бил убит още един от нападателите. Подробностите около нападението броя на жертвите и на нападателите все още оставят неясни.

Заложническата драма приключи след 12 часа. При акцията на местните сили за сигурност са убити всички терористи. Съобщава се и за четирима загинали служители на реда.

Водещи новини

Още новини