Ай Вейвей беше освободен от домашен арест

share

Едногодишният срок на домашния арест на китайския художник и активист Ай Вейвей изтече днес, но властите предупредиха, че не му е позволено да напуска страната и че ще бъде разследван за порнография, двуженство и незаконна обмяна на валута, предаде ДПА.

Вейвей, който е отявлен критик на правителството, изпълни условията на гаранцията, свързана с данъчна измама, и вече може да напуска дома си, без да е нужно първо да съобщава за това на полицията.

Той каза, че най-напред разбрал за наложените му ограничения за пътуване, когато отишъл в държавна служба в Пекин, за да се опита да си върне паспорта и бележката за изтичане на гаранцията.

"Казаха ми, че ще ми върнат паспорта, но не го направиха", заяви художникът.

Служител му казал, че му е забранено да пътува, защото е разследван за двуженство, порнография и незаконна обмяна на валута.

Според активиста обвиненията били "толкова смешни, че дори той (служителят) не могъл да ги каже с невъзмутимо изражение".

Вейвей също така бил предупреден да не разговаря с журналисти, нито да критикува властите. Казали му да отиде отново в понеделник, за да си вземе паспорта.

"Целият този фарс е просто, за да ми попречат свободно да се изразявам", заяви той.

Художникът беше арестуван през 2011 г. на летище в Пекин по обвинение в данъчна измама, докато се готвеше да замине за Хонконг, а оттам за Тайван във връзка с изложба. Вейвей планира да пътува за Германия и САЩ през есента.

Водещи новини

Още новини