Снимка на китайка, принудена да абортира заради политиката по раждаемостта, шокира Китай

share

Снимка, качена в интернет, на китайка, която е била принудена да направи аборт в напреднала бременност, и на окървавения й 7-месечен плод до нея, предизвика лавина от гневни реакции в Китай, предаде Франс прес.

Групи от правозащитници от провинция Шенси съобщиха, че Фън Цзянмей е била накарана да направи аборт, защото не можела да плати 40 000 юана /4880 евро/ глоба за това, че е нарушила китайската политика на едно дете.

Властите на окръг Дзънпин, където Фън е принудена да абортира, обяснили, че тя доброволно се съгласила на процедурата. Близък роднина на Фън оспорва това твърдение и казва, че тя и съпругът й са били против аборта в напреднала бременност.

Близкият роднина на Фън и на съпруга й потвърди пред Франс прес автентичността на шокиращата снимка. На нея Фън лежи на болничното легло, а до нея е окървавеното трупче.

Китайски блогъри и посетители на интернет отхвърлят официалната версия на властите. Те припомнят, че поставянето на труп на бебе или фетус до майка му е жестокост, сравнима с жестокостите на нацистите. "Но това не е изолиран случай. Онези, които са направили подобно нещо, трябва да бъдат екзекутирани", пише посетител на интернет.

Според друг посетител политиката на едно дете на Китай е позволила години наред открито да се убиват хора.

Политиката на едно дете е приета в края на 70-те години на миналия век с цел ограничаване на раждаемостта. Според демографи благодарение на нея в Китай не са били родени 400 милиона деца. Китай е страната с най-голямо население в света - 1,34 милиарда души.

По повод на трагедията на Фън китайски медии осъдиха принудителния аборт, на който е била подложена, но защитиха политиката на едно дете.

Водещи новини

Още новини