НАТО напуска Афганистан до 2014 г. (обновена)

share

Международните сили на НАТО ще се изтеглят до края на 2014 г., каза генералният секретар на Пакта Андерс Фог Расмусен, предаде АФП.

След напускането на последния войник на Алианса сигурността в азиатската страна ще бъде поета от местните сили. Расмусен, който по-рано днес пристигна в Кабул, заяви, че е доволен от обучението на афганистанските военни и полицаи и подчерта, че силите за сигурност в азиатската страна са едни от най-добрите в света. Численият състав на правителствените въоръжени сили е 330 000 души, като до края на 2012 г, той трябва да бъде увеличен с още 20 000. Ръководителят на НАТО пое ангажимент за продължаване на военната помощ за Афганистан и след постепенно изтегляне на международните сили. САЩ и други членки на Алианса имат около 100 000 войници в размирната страна. Те влязоха в азиатската държава след атентатите от 11 септември 2001 г., припомня агенцията.

Расмусен се срещна и с президента на Афганистан Хамид Карзай, която не изключи в страната да бъдат проведени предсрочни избори за държавен глава. Вторият мандат на Карзай изтича през 2014 г. и той не може да се кандидатира за трети път, посочва АФП.

Водещи новини

Още новини