Южна Корея ще сваля ракетата на Пхенян

share

Южна Корея е готова да свали севернокорейската ракета, ако тя се отклони от курса и навлезе във въздушното пространство под контрола на Сеул, предаде РИА Новости.

"Проучваме мерки за проследяване и унищожаване на севернокорейската ракета, ако тя се отклони от траекторията си и навлезе в нашето въздушно пространство", заяви представител на Министерството на отбраната на Република Корея, цитиран от агенцията. Той отбеляза , че Сеул не може да не реагира на ракетните изпитания на Корейската народнодемократична република, които Южна Корея определя като провокация и заплаха за стабилността в региона. По-рано президентът на страната Ли Мен Бак призова КНДР да се откаже пускането на ракетата, като заплаши Пхенян с ответни действия. Думите на държавния глава на азиатската държава прозвучаха след срещата му с президента на САЩ Барак Обама.

Севернокорейските медии разпространиха новината за планирано изстрелване на спътник в средата на април. Опитът е насрочен за 100-годишнината от раждане на основателя на комунистическата държава и дядо на сегашния ръководител Ким Чен Ун - Ким Чен Ир. Желанието на Пхенян бе разкритикувано от САЩ, Русия и Франция. Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун нееднократно призоваваше КНДР да преразгледа решението и да следва разпоредбите на резолюцията на световната организация, забраняваща на комунистическата държава да разработва ракети при продължаването на ядрената си програма.

Пхенян настоява за мирния характер на космическата си програма, но международната общност се опасява, че ракетите могат да бъдат използвани за пренасяне на ядрени бойни глави. При факта, че Северна Корея съществува благодарение на международната хуманитарна помощ, малцина виждат целесъобразността от космически полети.

Водещи новини

Още новини