Иранките получиха право за пръв път от десетилетия свободно да посетят футболна среща

Getty Images (архив)
share

Хиляди иранки присъстваха днес свободно на футболна среща за пръв път от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

В Иран бяха отделили 4000 билета за жени, които да гледат на стадиона днешната футболна среща между националните отбори на Иран и Камбоджа от квалификациите за Световното първенство през 2022 г. Общият капацитет на стадион "Азади" в Техеран, на който се игра срещата, е за около 80 000 души. Жените бяха отделени от мъжете и бяха пазени от полицайки. Въпреки забраната от 1981 г., въведена след Ислямската революция, иранките и досега подкрепяха националния си отбор на живо, но при гостувания в чужбина.

"Толкова сме радостни, че най-накрая получихме възможност да сме на стадиона. Чувството е неописуемо", каза Захра Пашаеи, 29-годишна медицинска сестра, която е гледала футбол само по телевизията. "Зад това поне в моя случай стоят 22-23 години копнеж и съжаление, че не можех да отида", добави тя.

По-голямата част от ст. "Азади" (името на стадиона значи "свобода"), остана празна на днешната среща, но въпреки всичко женската агитка скандираше и се радваше през целия мач. През второто полувреме Иран водеше с 10:0, а самата среща завърши с победа 14:0 за иранците. Иранската държавна телевизия, която отдавна е под контрола на хардлайнерите в Ислямската република, излъчи кадри с ликуващите жени, а коментаторите дори споменаха присъствието им, отбелязва Асошиейтед прес.

Макар и Иран отдавна да обмисляше да допусне жените на футболните мачове, решението да ги допусне днес бе взето и след сериозен натиск на световната футболна федерация ФИФА. Иран беше заплашен от изхвърляне от всички турнири под егидата на организацията, ако не допусне жените.

Натискът от ФИФА и средите на любителите на футбола в иранското общество се засили още повече, след като иранка, преоблякла се като мъж, за да се промъкне на стадиона и да гледа футболна среща, но впоследствие разкрита и задържана за това, се самозапали, когато научи, че може да прекара шест месеца в затвора.

Смъртта чрез самозапалване на 29-годишната Сахар Ходаяри, станала известна като "Синьото момиче", заради любовта си към иранския футболен клуб "Естеглал", шокира иранските власти и общественост, а случаят веднага се превърна в предмет на оживени дискусии в социалните мрежи в Ислямската република.

Иран е последната страна в света, която забраняваше на жените да посещават футболни мачове. Наскоро Саудитска Арабия отмени подобна забрана.

Според хардлайнерите и традиционните шиитски духовници, които се позовават на своята интерпретация на ислямското право, мъжете и жените трябва да бъдат отделно на публични събития, а жените трябва да стоят настрана от мъжките спортове.

Водещи новини

Още новини