Индия въвежда отново ограничителни мерки в Кашмир

share

Индийските власти възстановиха днес някои ограничителни мерки в части от Кашмир поради опасения, че многолюдните чествания на мюсюлманския празник Айд ал Адха могат да прераснат в протести, предаде БТА.

Правителството на индийския премиер Нарендра Моди наложи в неделя миналата седмица пълна блокада на района, населен предимно с мюсюлмани, прекъсна комуникациите, задържа над 300 политически лидери и активисти, наложи полицейски час, разположи полицаи и контролни пунктове.

Стремейки се да затегне контрола си над региона, към който териториални претенции има съседен Пакистан, Индия отне специалния статут на щата Джаму и Кашмир, отне му и правото да приема собствени нормативни актове и позволи външни хора да купуват имоти там.

В петък бяха смекчени ограниченията за движение в части от главния град Шринагар и хората изпълниха улиците, за да се запасят с провизии. Но след петъчните молитви започнаха протести.

Днес полицейски микробус обикаляше града и известява, че ограниченията са наложени отново и хората трябва да останат по домовете си. Контролни пунктове бяха разположени по някои пътища, водещи до стария квартал на града, където традиционно се организират протести.

Водещи новини

Още новини