Казахстанците гласуват за пръв път на избори, в които не участва Назарбаев

Gettyimages (архив)
share

Днес в Казахстан се провеждат исторически президентски избори, в които за първи път не участва предишният президент Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка през март, изненадвайки всички, предаде Франс прес.

Победата на и.д. президента Касим-Жомарт Токаев е практически гарантирана, след като получи подкрепата на управляващата партия и предишния президент, управлявал бившата централноазиатска съветска република от 1991 година.

Освен бившия външен министър и премиер Токаев, в изборите участват и шестима опозиционни кандидати, които не са особено известни в обществото. Кандидатът на управляващата партия обаче има подкрепата както на държавния апарат, така и на знаменитости.

Токаев ще трябва да се справи с неутихващото социално недоволство, започнало след резкия спад на цените на петрола, отбелязва АФП.

Назарбаев остава ключова фигура в политическата система и след оттеглянето си. Той все още е начело на влиятелния Съвет за сигурност и получи титлата "Баща на нацията", която му гарантира доживотен съдебен имунитет, а столицата Астана беше прекръстена на Нур Султан.

Водещи новини

Още новини