Обвиниха индийски епископ в изнасилване на монахиня

gettyimages (архив)
share

Ватикана прие молбата на епископ от Индия да бъде временно освободен от своите свещенически задължения, след като полицията го разпитва втори ден по обвинение, че е изнасилил монахиня, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

В писмо, достигнало до Ройтерс, кардинал Осуалд Грасиас, председател на конференцията на католическите епископи на Индия, каза, че папа Франциск е получил молбата на епископа да бъде временно освободен от свещеническите си задължения.
Ватикана е приела молбата, се казва в писмото. Монахинята от южния индийски щат Керала обвинява епископ Франко Мулакал, който ръководи диоцеза на Джаландхар, че я е изнасилвал многократно в продължение на две години. На епископа не са повдигнати обвинения, но той е давал интервюта, отричайки всякаква вина и твърдейки, че иска да защити името си. Той писа на Ватикана в неделя с молба временно да се оттегли, на фона на разрастващи се в щата протести и призиви за неговия арест.

"Взимайки предвид всички обстоятелства Светият отец е приел молбата му", се казва в писмото. Случаят изниква във време, когато християнската общност, наброяваща 19 процента от населението на щата, е разтърсена от спад на доверие, свързано с нарастването на случаи на сексуални посегателства с участие на свещенослужители. Католическата църква е изправена пред криза в световен мащаб, свързана със сексуални посегателства на свещеници срещу непълнолетни.

Водещи новини

Още новини