Втори чартърен полет от Япония до спорните Курилски острови

Pixabay
share

Втори чартърен полет от Япония до южните Курилски острови беше организиран днес за техни бивши японски жители, за да посетят гробовете на предците си, съобщиха ТАСС и агенция Киодо.

Група от около 70 души, включваща 39 някогашни жители на Кунашир и Итуруп, членове на техните семейства и правителствени служители, излетя от летище Накашибецу на остров Хокайдо със самолет на руската авиокомпания "Аврора". Част от групата ще слезе на Кунашир, другата - на Итуруп. Японците ще пренощуват на островите и утре ще се върнат в Накашибецу.

През септември Япония и Русия организираха първия чартърен полет до двата спорни острова за техни бивши жители. Договореността за полетите на безвизова основа беше постигната на срещата между премиера на Япония Шиндзо Абе и президента на Русия Владимир Путин на 27 април в Москва и през май организирането на втория полет беше потвърдено от двамата лидери.

Териториалният спор за островите, наричани Северни територии от Япония и Южните Курили от Русия, са основната пречка за сключването на мирен договор между Москва и Токио след Втората световна война.

Водещи новини

Още новини