ООН приема нови санкции срещу Северна Корея?

pixabay.com
share

Изготвена от САЩ проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН предвижда забрана върху близо 90 процента от вноса на рафинирани петролни продукти в Северна Корея и репатриране на работещи в чужбина севернокорейци, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Текстът е бил разпространен днес сред делегациите на 15-те страни членки на Съвета за сигурност и може да бъде гласуван още утре.
Макар че засега не е ясно как ще гласува Китай, проекторезолюциите за Северна Корея обикновено не се представят на целия съвет, докато по тях не постигнат съгласие Пекин и Вашингтон, отбелязва Ройтерс. През последната седмица САЩ са преговаряли с Китай по текста.

Резолюцията е отговор на изстрелването на 29 ноември от Северна Корея на нов тип междуконтинентална ракета, в чийто обсег според нея влизат цялата континентална част на Съединените щати и Южна Корея. Ако бъде приета, тя ще е десетата от 2006 г. за налагане на нови санкции на затворената комунистическа страна заради нейната ядрена и ракетна програма.

Водещи новини

Още новини