Пхенян: Ядрената война на Корейския полуостров ще гръмне всеки момент

gettyimages (архив)
share

Във всеки един момент на Корейския полуостров може да избухне ядрена война, каза заместник-постоянният представител на Пхенян в ООН Ким Ин Рьон, предаде ТАСС.

Дипломатът на Корейската народнодемократична република (КНДР) на заседание на Генералната асамблея на световната организация късно снощи в Ню Йорк. "Ситуацията на нашия разделен от края на Втората световна война полуостров, която целият свят следи, е достигнала критична точка. Ядрената война може да избухне всеки един момент. Виновни за това ще са американците. САЩ са пряка заплаха за нашата страна. Те са взели на мушка КНДР и ние имаме законното право на самоотбрана. Ние разполагаме с оръжия, които може да ударят Америка и ще го употребим, ако Вашингтон посегне към дори един сантиметър наша земя", категоричен бе той. Ким напомни за съвместните учения на САЩ и Южна Корея, провеждани периодично от двете страни. "Тези маневри имат една цел. Тя е да се подготви агресия срещу нас. Но КНДР е готова и ще нанесе мощен удар на всеки един враг", заяви Ким.

Напрежението на Корейския полуостров нарасна през последните месеци. Пхенян през юли обяви, че е изпробвал две ракети, които бяха определени от САЩ като междуконтинентални. Съветът за сигурност на ООН в отговор прие две резолюции, налагащи още по-сурови санкции срещу азиатската комунистическа държава, припомня ТАСС.

Водещи новини

Още новини