Огромно свлачище затрупа 33 блока и остави 91 души в неизвестност (снимки+видео)

Радио Китай
share

Образувалото се свлачище в индустриалния парк „Хънтайю" погреба 33 сгради, а 91 души все още са в неизвестност. Председателят на КНР Си Дзинпин призова властите на провинция Гуандун да положат всички усилия за издирването на оцелели, съобщава радио Китай.

Спасителни екипи извадиха седем оцелели от огромното свлачище в китайския промишлен град Шънджън, предадоха световните агенции.

Осемдесет и пет души се издирват. 3000 души участват в спасителната операция. 900 души бяха евакуирани заради бедствието. 16 човека са ранени и приети в болници, посочва Франс прес. Бедствието връхлетя Шънджън вчера сутринта. Лавина от боклук затрупа тридесетина сгради и предизвика експлозия на газопровод. Свидетели видели огромна маса от пръст и червеникава кал да се свлича върху индустриална зона в Шънджън.

"Видях как къщи рухнаха. Цели фабрики бяха затрупани", каза 45-годишният Лю Юцзян. Днес спасителните екипи успяха да се доближат до първия етаж на офисна сграда, която сега е затрупана. Спасителната операция е много трудна, тъй като екипите трябва да напредват сред кал и тиня.

На пресконференция, предавана по телевизията, заместник-кметът на Шънджън Лю Циншън каза, че са затрупани 38 хектара площ. Това е колкото около 60 футболни игрища. За първи път в Китай има толкова голямо свлачище, казват китайски експерти. Според китайски медии и според жители на Шънджън свлачището се дължи на човешка небрежност. В засегнатия район, са били изсипвани строителни отпадъци и пръст от строителни изкопи, посочват Франс прес и Асошиейтед прес.

Това струпване на боклук е продължило две години и накрая се е образувала истинска планина от строителни отпадъци и земна маса, допълва АП. Според китайски издания височината на тази планина била около сто метра. Неотдавнашните дъждове я размекнали и я направили нестабилна и тя се свлякла в неделя сутринта, допълва Франс прес.

Трагедията е последната от серия различни катастрофи, засегнали Китай тази година. В навечерието на Нова година, на 31 декември 2014 г. при блъсканица на крайморски булевард в Шанхай загинаха 36 души. През юни в река Яндзъ се преобърна круизен кораб и загинаха на 430 души, а десетки изчезнаха. През август серия от мощни експлозии, тръгнали от склад за химически продукти, опустошиха индустриална зона в пристанищния град Тянцзин и отнеха живота на 165 души, допълва БТА.

По последни данни, в резултат на свлачището са разрушени или повредени 33 постройки. Около 900 души са евакуирани, а 91 се водят безследно изчезнали. В спасителните операции са ангажирани 150 единици техника и голяма група спасители.

Водещи новини

Още новини