Властите в Грузия разследват опит за държавен преврат

Getty Images/Guliver
share

Властите в Грузия започнаха разследване след публикации в медиите, според които бившият прозападен президент Михаил Саакашвили се опитвал да свали властта, предаде БТА, позовавайки се на съобщение на службите за сигурност.

"Грузинските контраразузнавателни служби започнаха разследване за конспирация за сваляне на управляващите и поемане на властта", заяви по телевизията заместник-директорът на грузинските тайни служби Леван Изория. Той каза, че разследването е започнало след продължителни проучвания и въз основа на статии в пресата, най-вероятно имайки предвид вчерашна публикация в не много известния базиран в Русия сайт "Украински Уикилийкс".

Сайтът публикува текста на разговор, който бил проведен на истанбулското летище между Саакашвили и бившия секретар на грузинския Съвет за държавна сигурност Гига Бокерия, в който двамата обсъждат план за организиране на демонстрации срещу правителството. "Това показва, че сегашното правителство е в агония", изтъкна пред АФП Бокерия, който днес е водеща фигура от опозицията, определяйки тези твърдения като "безумна гротеска".

Съобщението за разследването беше направено два дни след големи демонстрации против предполагаем опит на правителството да поеме контрола над най-популярната телевизия в страната. Михаил Саакашвили дойде на власт в Грузия през 2003 година след успеха на Революцията на розите и управлява страната десет години. Преследван в родината си за злоупотреба с власт, което той определя като политическо преследване, Саакашвили в момента е губернатор в украинската Одеска област и има украинско гражданство.

Водещи новини

Още новини