Археолози откриха странни камъни с форма на фалоси от неолита в Израел (снимки)

share

Археолози откриха много камъни с форма на стилизирани пениси и вагини на над 100 праисторически обекта в южната част на Израел, съобщи сп. ”Сианс е авнир”.

Камъните, заобиколени от скали, са намерени при разкопки на 102 открити наскоро обекта от неолита в пустинята Негев.

Археолозите попаднали на каменни пениси, които в някои случаи са насочени към надупчени парчета варовик, изобразяващи вагини - символи на плодородието. Находките свидетелстват за непознати ритуални практики сред население, живяло преди 8000 години в района на долината Арава.

Предполага се, че на обектите, разположени върху 80 хектара площ, са се извършвали религиозни обреди.

”Като се има предвид, че през неолита в района е върлувала суша, откриването на толкова много обекти там е невероятно - заяви ръководителят на изследването Узи Авнер от Центъра за изследване на Мъртво море. - Те контрастират с малкия брой места за живеене от същата епоха в пустинята Негев. Обектите са били ползвани за ритуали. За това свидетелстват намерените наблизо кости от животни, които са били принесени в жертва. Находките хвърлят светлина върху ритуали на прадедите ни и са свързани с плодородието и смъртта - две теми, които са в традициите на първите общества, чиито членове се превърнали от ловци и събирачи на плодове в земеделци и скотовъдци.”

Водещи новини

Още новини