Операторът на Фукушима надписвал сметки на клиентите

gettyimages
share

Японската енергийна компания TEPCO, оператор на авариралата АЕЦ "Фукушима", е надписала сметките на клиентите си с над 618 млрд. йени (около 8,5 млрд. долара) за последните 10 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Агенцията се позовавана предварителен доклад на японската държавна комисия, която проверява енергийната компания, обвинявана от мнозина за атомната криза в страната. Според резултатите от проверката през последните 10 години ТЕРСО силно е завишавала стойността на разходите за добив на електроенергия. Разликата между реалните стойности и посочваните от компанията е толкова голяма, че "напълно се изключва възможността за допускане на грешка, което сочи преднамерено заблуждаване на потребителите". В Япония работи механизъм, според който енергийните компании могат да прехвърлят част от разходите за добив на електроенергия върху потребителите, което води до повишаване на цените за населението.

В понеделник (3 октомври) приключва работата и на неправителствена комисия за проверка на икономическата страна от дейността на АЕЦ "Фукушима 1" през последните години. Ако тази комисия потвърди заключенията на държавните проверители, то на ТЕРСО няма й да се размине още един голям скандал.

Водещи новини

Още новини