50 американски войници са ранени при самоубйиствен атентат в Афганистан

Guliver / Getty Images
share

Талибан камикадзе взриви голям камион с експлозиви на входа на оперативна база на НАТО в Източен Афганистан вчера, предаде Асошиейтед прес.

Загинали са двама цивилни афганистанци, съобщиха коалиционните сили. НАТО заяви, че няма загинали коалиционни войници при атаката срещу базата Сайед Абад в провинция Вардак. Основната сила на експлозията е била поета от защитната бариера на входа и макар че има значителен брой ранени, няма опасност за живота им. Ранени са 89 души, 50 от които са американски войници, съобщи днес американската армия.

Атаката била извършена от талибан камикадзе, който детонирал мощно взривно усторйство в камион, натоварен с дърва за огрев. Взирвът е повредил входа, но щетите са лесно възстановими и операциите продължават, заявиха от НАТО.

Няколко часа преди атаката бе разпространено комюнике на талибаните, в което те се заканиха да продължат войната срещу американските сили в Афганистан, докато всички американски войници не напуснат страната, и подчертаха че тяхното движение не е замесено в атентатите на 11 септември.

В имейл до медиите талибаните обвиниха САЩ, че са използвали атентатите на 11 септември като претекст да нахлуят в Афганистан и че международната общност е отговорна за избиването на хиляди афганистанци по време на интервеницята и последвалата окупация.

Всяка година 11 септември напомня на афганистанците за събитие, в което те нямат никакво участие. Американският колониализъм проля кръвта на десетки хиляди нещастни невинни афганистанци. Афганистанците притежават безкрайна упоритост за водене на продължителна война и тяхното въстание в цялата страна ще изпрати американците на бунището на историята, както и други империи в миналото, гласи текстът, разпространен от името на Ислямския емират Афганистан - официалното название, което талибаните използваха, когато управляваха страната.

Водещи новини

Още новини