Евакуираха над 3000 китайци заради антикитайските протести

share

Общо над 3000 китайски граждани са били евакуирани от Виетнам заради антикитайските протести в страната, съобщи китайското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

За да изпрати своите граждани у дома, 16 от които са били докарани в критично състояние, китайското правителство е пуснало чартърни полети и е изпратило към Виетнам специален плавателен съд, съобщи външнополитическото ведомство. Министерството на транспорта на Китай разпореди днес изпращането на още пет кораба за евакуацията.

Антикитайски протести бяха организирани в индустриалните зони на различни места във Виетнам. В тях участваха работници от заводи и фабрики, принадлeжащи на китайски компании, отбелязва БТА. По този начин демонстрантите протестираха срещу засилващите се претенции на Китай към спорната акватория на Южнокитайско море.

В началото на май Пекин самосиндикално инсталира нефтена платформа и започна работа по търсенето на въглеводороди в участъка на континенталния шелф, който се намира в изключителната икономическа зона на Виетнам, посочи ИТАР-ТАСС. В резултат на безредиците загинаха двама китайски граждани, а над 100 са ранени.

Водещи новини

Още новини