Турция свали сирийски изтребител близо до общата граница

Getty Images/Guliver
share

Турция свали сирийски изтребител в близост до общата граница, потвърдиха правителствата на двете страни, съобщава ДПА.

Инцидентът стана в район, където бунтовници се сражават със силите на президента Башар ал Асад за контрола над граничния пункт Касаб в провинция Латакия.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган каза, че изтребителят е бил свален, след като е нарушил турското въздушно пространство, докато източник от сирийската армия, цитиран от агенция САНА, заяви, че самолетът е бил свален, докато е преследвал бунтовници на сирийска територия.

Сирийски официален представител нарече инцидента "очевидна агресия", извършена от турските ВВС в подкрепа на бунтовниците в Сирия. Генералният щаб на турската армия съобщи, че самолетът на сирийските ВВС не е реагирал на предупрежденията на турските военни и е навлязъл 1,5 км в територията на Турция, предаде ИТАР-ТАСС.

Според ГЩ на турската армия в района на границата са летели два сирийски изтребителя МИГ-23. Самолетите са били предупредени четири пъти, след което единият се е оттеглил, а другият е навлязъл 1,5 км в турското въздушно пространство.

От военната база в Диарбекир са били вдигнати два турски изтребителя Ф-16, които са пуснали ракета и са поразили сирийския изтребител. Той е паднал на 1200 м южно от границата на сирийска територия в района на Касаб, се казва в изявлението на ГЩ на турската армия.

Президентът и премиерът на Турция, както и председателят на турския парламент поздравиха турските военни за реакцията.

Премиерът Ердоган заяви, че Турция ще отговори на всяко нарушение с необходимите действия. Председателят на парламента Джемил Чичек посочи, че "в условия на нарушаване на суверенитета на Турция", турските ВВС са направили необходимото в рамките на дадените им от международното законодателство права.

Официалният представител на сирийското външно министерство окачестви инцидента като "безпрецедентна въоръжена агресия", предаде ИТАР-ТАСС.

Сирийското външно министерство посочи в изявление, че с танкове и артилерийски оръдия турската армия обстрелва територията на Сирия в района на Касаб, като по този начин осигурява прикритие на банди терористи.

Дамаск поиска от правителството на Реджеп Тайип Ердоган "да прекрати тази неоправдана агресия и да не въвлича турската армия в авантюра срещу съседна държава, която изпитва към турския народ изключително братски чувства".

Пилотът на сирийския самолет, който успя да катапултира, се е приземил с парашут край селището Бахлулия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на телевизионния канал "Ал Маядин". Сирийски военни са закарали ранения пилот в болница.

Според телевизия "Ал Маядин" сирийският изтребител е извършил четири рейда по позиции на бунтовниците, а когато правел пети заход, срещу него били изстреляни две ракети, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини