Почина японски войник, крил се във филипинските джунгли до 1974 г.

share

На 91 години в Токио почина Хироо Онода - бивш японски войник, крил се в джунглата на Филипините чак до 1974 г.,
смятайки, че войната не е свършила, съобщи Франс прес. Близо 30 години след капитулацията на японската империя този офицер от разузнаването и специалист по водене на партизанска война, се крил на филипинския остров Лубанг, близо до Лусон.

Бил изпратен там през 1944 г. със заповед да не се предава при никакви обстоятелства и да удържи позициите до идването на подкрепление.

Заедно с още трима войници той изпълнявал това нареждане и след войната, без да знае, че тя е свършила.
За съдбата на четирима светът научил през 1950 г., когато един от тях решил да излезе от гората и да се върне в Япония.

След това със самолет пускали на острова листовки, за да съобщят на Онода, че войната отдавна е приключила, но той така и не повярвал и продължавал с другарите си да пази военните съоръжения, а понякога и да се бие с филипински войници. След смъртта на единия от военните Токио и Манила продължили още десет години да търсят Онода и последния му боен другар.

През 1959 г. издирванията в крайна сметка приключили, като и японците, и филипинците били убедени, че двамата са мъртви. През 1972 г. за тях отново се чуло, след като те атакували филипински войници. Онода успял да избяга, а сподвижникът му бил убит. Тогава японските власти решили да изпратят на Филипините членове на семейството на Онода, да го убедят да спре да воюва, но и това било напразно.

Накрая се стигнало дотам, че през 1974 г. бившият командир на Онода отишъл при него и му наредил да хвърли оръжието и да се предаде. На пресконференция при връщането си в Япония Онода обяснил, че единствената мисъл в главата му през последните 30 години била да изпълни заповедите, които бил получил.

Водещи новини

Още новини