НАТО хвали мисията си в Афганистан, Хамид Карзай я смята за провал

share

Водената от НАТО война в Афганистан е огромен принос за страната и народа, заявиха военни министри, отхвърляйки критиките на афганистанския президент Хамид Карзай, предаде "Франс прес".

В сравнение с началото на войната през 2001 година за справяне с талибаните, "ползата за Афганистан е в огромни размери", каза британският военен министър Филип Хамънд, който участва на срещата на военните министри на НАТО.

По думите му в страната са липсвали основите на модерната държава, но "ние обърнахме това".

"Никога няма да бъде като Швейцария" в Афганистан, но ще има правителство в Кабул, което ще контролира въоръжените сили и повечето от територията, добави той.

Германският му колега Томас де Майзер направи подобни коментари, но изрази своята изненада от словесната атака на Карзай към ролята на НАТО.

"В миналото афганистанският президент се изказа много позитивно за мисията на НАТО. Тези изявления ме изумиха и не отразяват това, което афганистанският народ ни казва всеки ден", поясни той.

По-рано този месец Карзай осъди мисията на НАТО, като подчерта, че тя е довела до "много страдание", а не е имало никакви ползи.

Той заяви за БиБиСи, че страната не е подсигурена и е загубен много живот, и има много страдание.

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази увереност, че САЩ ще завършат двустранните споразумения с Афганистан за статута на международните сили в страната след 2014 година.

"Афганистанците знаят, че тези споразумения са условие за изпращането на тренировъчен персонал от наша страна след 2014 година.

Ние сме готови да обучаваме, съветваме и асистираме на афганистанските сили, но разбира се, ни е нужна подходяща законодателна рамка, която да покрива изпращането на сили на НАТО в Афганистан" заяви още Расмусен.

Било е обявено и предстоящо учение на алианса през 2015 година. Испания, Португалия и Италия са предложили да го домакинстват, като упражненията ще включват мисии по вода, земя и въздух.

Водещи новини

Още новини