Северна Корея е тествала двигател на нова балистична ракета

share

В края на август в Северна Корея е имало изпитвания на двигател на нова междуконтинентална балистична ракета, съобщи японска медия, цитирана от ИТАР-ТАСС. Според съобщението на тв канал Ен Ейч Кей, който се позовава на дипломатически източник, от САЩ е постъпило потвърждение за неколкодневните тестове на ракетния полигон „Тончхан-ни” на западното крайбрежия на КНДР.

Тъй като агрегатът бил с големи габарити японската телевизия предполага, че става дума за двигателя на междуконтиненталната балистична ракета, показана на военен парад през юли т.г.

През декември 2012 г. Пхенян изстреля ракета носител с изкуствен спътник на Земята. Впоследствие мнозина международни наблюдатели направиха извода, че главната цел на това начинание и била да се изпробва балистична ракета с голям обсег.

По данни на южнокорейското разузнаване комунистическият Север разполага с около хиляда балистични ракети с различен обсег, отбелязва БТА. Сред тях са и ракетите от типа „Таеподон-2”, които според някои експерти са в състояние да достигнат територията на САЩ, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Водещи новини

Още новини