Първата жена президент на Южна Корея положи клетва

share

Пак Гън-хе, която е първата жена президент на Южна Корея, положи клетва днес и се върна в президентската резиденция, където е отраснала със своя баща, диктатора Пак Чжон-хи, предадоха ДПА и АП.

61-годишната Пак бе избрана за президент на изборите през декември. Тя положи клетва пред десетки хиляди хора пред Националното събрание в Сеул. На церемонията присъстваха високопоставени гости от чужбина, сред които съветникът на американския президент по националната сигурност Том Донилън, министър-председателката на Тайланд Инглук Шинаватра, японският вицепремиер Таро Асо. На церемонията пя южнокорейският рапър Сай, който извоюва световна слава с хита "Гангнам стайл". Пак прикани Северна Корея да се откаже незабавно от ядрените си амбиции и да престане да прахосва оскъдните си ресурси за разработване на ядрено оръжие, съобщи Ройтерс. "Настоявам Северна Корея да изостави ядрените си амбиции и да поеме по пътя към мира и развитието", каза президентката.

В предизборната кампания Пак обеща да смекчи твърдия курс на консервативния й предшественик И Мюн-бак към Северна Корея, посочва АП. Ядреният опит е стъпка на Пхенян към създаване на ядрено оръжие, което да достигне с балистична ракета Съединените щати. Пак предупреди, че Пхенян ще изпадне в международна изолация, икономически застой и в крайна сметка ще настъпи срив на икономиката, ако продължи ядрената си програма. Наред с това тя прикани Пхенян да отвърне на нейния стремеж за подобряване на отношенията. "Не можем да изградим доверие с усилията само на едната страна", каза президентката на Южна Корея.

Водещи новини

Още новини