Северна Корея заплаши да премахне съвместната индустриална зона с Юга

share

Северна Корея предупреди южната си съседка, че може да премахне общата индустриална зона, ако Сеул се обвърже с проекта от санкциите, които бяха наложени на Пхенян за изстрелването на ракета през декември, предаде АФП.

Индустриалният комплекс Каесонг, който се намира по границата на севернокорейска територия, е водещата икономическа връзка между двете Кореи. Там работят над 120 южнокорейски компании, като наемат 53 000 севернокорейци за производството на различни стоки като дрехи, обувки и домакински уреди.

Но Пхенян реагира остро, след като южнокорейското министерство на обединението заяви, че ще затегне инспекциите върху индустриалните елементи и материали, постъпващи в Каесонг, с оглед на наложените от Съвета за сигурност на ООН санкции.

„Ако някой докосне Каесонг, дори и в минимална степен или под каквато и да е форма, ние ще приемем това като злостна нападка срещу нас”, заяви говорител на Националния комитет за икономическо сътрудничество на Северна Корея. „Ние ще оттеглим напълно нашата подкрепа за Каесонг и отново ще го превърнем във военна зона”, подчерта той.

Водещи новини

Още новини