Теолог поиска Иран да даде пълни права на сунитското малцинство

share

Най-високопоставеният сунитски теолог каза днес на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, че шиитският режим в Иран трябва да предостави пълни права на сунитите в страната и да не се намесва в работите на други арабски държави, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Шейх Ахмед ал Тайеб, който ръководи университета "Ал Азхар", прикани гостуващия в Кайро ирански президент "да уважава Бахрейн като братска арабска страна", се казва в съобщение на университета в Кайро. В него се посочва, че на срещата между двамата шейх Тайеб е отхвърлил "разширяването на шиитския обхват" върху сунитски държави.

Ахмадинеджад пристигна днес в египетската столица за участие в започващата утре среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС). Това е първото посещение на ирански президент в Египет след ислямската революция в Иран през 1979 г.

На летището в Кайро Ахмадинеджад беше посрещнат и разцелуван от египетския президент Мохамед Морси, отбелязва Асошиейтед прес. Двамата лидери разговаряха в продължение на 20 минути. Основна тема беше гражданската война в Сирия. Иран е
близък съюзник на режима в Дамаск, а Египет е сред тези, които призовават сирийския президент Башар Асад да се оттегли.

Днес твърдолинейната фондация "Даауа Салафия" към египетската салафитска партия "Ан Нур" призова Морси да се противопостави на Ахмадинеджад заради иранската подкрепа за Асад и да заяви ясно, че Египет ще брани всички сунитски държави.

Водещи новини

Още новини