Кмет се разведе със 17-годишната си жена с SMS - не била девствена

share

Кметът на индонезийския град Гарут се развел с втората си жена с SMS и то само четири дни след сватбата, извършена по мюсюлманските обичаи. Това предизвика масови протести, съобщи Dnes.bg, позовавайки се на Би Би Си.

Асенга Фикри, който е избран за кмет от съгражданите си, е на 40 години. Преди това е имал жена и три деца. Миналото лято обаче решил да се ожени още веднъж, което се допуска от нормите на шариата. Избрал си за съпруга 17-годишната Фани Октора.

Четири дни по-късно обаче той й изпратил SMS, уведомявайки я, че се развежда, тъй като се оказало, че тя не е девствена.

Това възмутило хората в Гарут. Стотици души са се събрали вчера пред кметството, твърдейки, че Фикри не уважава жените и настоявайки за оставката му. Протестиращите изгорили негови снимки.

Кметът се извинил за постъпката си, макар че подчертал, че не е нарушил нормите на шариата. Религиозният закон допуска развод чрез текстово съобщение, ако то е изпратено от мъжа.

„Моля извинение от всички, ако жените са се почувствали обидени, макар че не съм имал намерение никого да обиждам“, заяви той.

Индонезийските закони разрешават сключване на брак след навършване на 16 години. Многоженството официално не е разрешено, но често мъжете си вземат втора и трета жена, без да сключват официално брак, а само чрез церемония по законите на шариата.

Младата Фани Октора все още не е завършила гимназия. В понеделник тя е внесла оплакване в полицията за това, че мъжът й я е пребил.

Фикри обясни пред местната преса решението са за развода с това, че Октора не била девствена и не е „отговаряла на обещаните характеристики“. „Затова и я отпратих“, обобщи той.

Кметът разказал още, че Октора е подписала обещание да не разгласява случилото се и че той е платил за мълчанието й 40 милиона рупии, което е около 4200 долара.

Според журналистите, полицията едва ли ще повдигне обвинения на Факри. Отстраняването му от поста е възможно само след сложна процедура, изискваща два месеца.

Президентът на Индонезия Сусило Бамбанг Юдxойоно е разпоредил вътрешното министерство на разследва инцидента.

Водещи новини

Още новини