Милен Керемедчиев: Може да се стигне до гражданска война в Ливан

БТВ
share

Категорична има нужда от съветите при президента и премиера. Още не е приключила евакуацията на българите от Ливан. С усложняването на ситуацията е много вероятно да има необходимост за още полети. Много е вероятно, ако има ескалация на напрежението между Иран и Израел, да има желание на българи да се евакуират и от Израел, и от Иран. Ситуацията е много сложна от гледна точка на сънародниците ни там. Това заяви  бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в ефира на бТВ.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

„Вероятно е тази операция, която провежда Израел, да „натисне” населението, което бяга от Южен Ливан, към Северен. Нарастват и политическите и гражданските недоволства срещу „Хизбула” – те смятат, че групировката е основен виновник за страданията им. Това може да доведе до нова гражданска война в Ливан. Държавата е във финансов колапс, тоест много бежанци ще се насочат на север към Турция и след това и Европа”, смята той.

Според него Иран направи своята атака изцяло за това да покаже, че продължава да е силен играч за своите проксита: „Натискът върху Иран да отговори беше много силен. Няма полезен ход. Ако нямаше нападение с ракети, щеше да бъде обвинен в слаб или оттеглящ своята подкрепа към прокситата си. като го направи също сбърка – настрои САЩ, които бяха неактивни поддръжници на Израел, да застанат като желязна завеса зад Израел.”

Израел: Ще отговорим на ракетната атака на Иран

„Вероятно Израел няма да отговори със същия тип нападения – ракетно и мащабно. Основната цел на Израел е прекратяване на своята военна операция в Ливан. Израел се бори на три фронта – в Газа, срещу „Хизбула” и срещу „Хутите”. Отварянето на четвърти фронт – срещу Иран, ще стане прекалено много за Израел. По-скоро биха се отбранявали, отколкото да отворят нова операция срещу Иран”, категоричен е той.

По думите му определено ще продължи сухопътната операция на Израел в Ливан.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2863

Водещи новини

Още новини