"Гардиън": Владимир Путин ескалира ядрената си реторика

Getty images (архив)
share

Вестник "Гардиън" обърна внимание на предупрежденията на руския президент Владимир Путин, че обмисля използването на ядрени оръжия.

Това е най-сериозното изказване на руския лидер до момента във връзка с идеите на Украйна да бъде разрешено да нанася удари с ракети с голям обсег дълбоко на територията на Русия, отбеляза британското издание.

Владимир Путин ескалира ядрената си реторика, като каза пред високопоставени руски представители, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако бъде атакувана от която и да е държава с конвенционални оръжия.

Путин направи вчера това си изявление на заседание на Съвета за национална сигурност на Русия, на което обяви промени в руската ядрена доктрина.

Владимир Путин: Русия може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната от която и да е държава

Украинският президент Володимир Зеленски в продължение на месеци иска на Украйна да бъде дадено разрешение да използва ракетите британско производство "Сторм шадоу" и ракетите американско производство AТАКМС, за да поразява цели навътре в Русия.

"Гардиън" обърна внимание на думите на Владимир Путин, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако получи "надеждна информация", че срещу нея е започнала масирана атака с ракети, летателни апарати или дронове.

Британското издание се спря и върху предупреждението на стопанина на Кремъл, че всяка ядрена сила, която подкрепя атаката на друга страна срещу Русия, ще бъде смятана за участник в агресията. "Гардиън" окачестви тези думи на Путин като едва прикрита заплаха срещу Запада, чиито лидери обмислят дали да разрешат на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

"Гардиън" се спря и върху изказването на Путин, че корекциите в руската ядрена доктрина са внимателно премислени и съответстват на съвременните военни заплахи, пред които е изправена Русия.

Британският вестник обърна внимание на реакцията във връзка с корекциите в руската ядрена доктрина на Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, според когото "Русия вече няма други инструменти, с които да сплашва света, освен ядрения шантаж".

"Гардиън" припомни, че няколко влиятелни "ястреба" по въпросите на външната политика от известно време настояват Путин да заеме по-решителна позиция по отношение на Запада, като предвиди повече случаи, при които Москва може да прибегне до ядрения си арсенал.

Сегашната ядрена доктрина на Русия е одобрена с дълъг шест страници указ на президента Путин от юни 2020 г., отбеляза британското издание.

В първите дни след нахлуването на руските сили в Украйна Путин често говореше за ядрения арсенал на Русия, който е най-големият в света, и подчертаваше, че ще използва всички средства, за да защити страната си.

По-късно той смекчи реториката си, но негови приближени наскоро отправиха предупреждения към страните от НАТО, че рискуват да провокират ядрена война, ако дадат зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

По-рано този месец Путин предупреди, че Западът ще навлезе в директна конфронтация с Русия, ако даде такова разрешение на Украйна, и че Русия ще бъде принудена да вземе съответните мерки, припомни "Гардиън", цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини