Протест в Белград срещу екстрадицията на беларуски журналист, заплашен от смъртна присъда в родината си

Getty images (архив)
share

Сръбски граждани и антивоенни активисти се събраха на протест пред сградата на Апелативния съд в Белград, който днес трябва да реши дали да изпълни молбата на Беларус за екстрадиция на журналиста от бившата съветска република Андрей Гньот, съобщи сръбската редакция на радио Свободна Европа“, цитирана от БТА.

Беларуският журналист, режисьор и опозиционен активист се намира под домашен арест в Белград от 5 юни т.г., в очакване на окончателното решение на Сърбия за екстрадиция в родината си.

Антивоенните активисти искат от сръбските правосъдни органи да не екстрадират Гньот в Беларус, тъй като, според твърденията им, там той ще бъде подложен на гонения. Протестиращите държат плакати с надписи „Сърбия, разчитаме на теб“, „Андрей Гньот не е престъпник, а заложник на диктатурата на Александър Лукашенко“ и „Екстрадицията е равна на смърт“.

В Беларус осъдиха рок музиканти за екстремизъм

Върховният съд в Белград взе решение през май да екстрадира Гньот в Беларус, но то все още не е окончателно. След като журналистът и адвокатите му обжалваха, днес се очаква Апелативният съд да се произнесе окончателно.

В края на октомври 2023 г. Гньот бе арестуван на белградското летище с международна заповед за издирване на Интерпол, издадена от Беларус. Междувременно заповедта бе отменена.

Гньот е издирван в Беларус за укриване на данъци, но той отрича обвиненията и определя издирването си като „системен механизъм на гонения“ на политическите противници на „режима в Минск“.

„Това, което могат да ми направят в Беларус включва и смъртно наказание. Не се шегувам. Защото са приели много политически закони, за да притиснат активистите“, коментира в едно от изявленията си Гньот.

Десетки европейски режисьори, актьори и други артисти призоваха сръбските власти с отворено писмо да не екстрадират беларуския журналист, защото екстрадицията би означавала „затвор, мъчения, дори смъртно наказание“.

Водещи новини

Още новини