Мартин Табаков: Иран не иска да влиза в пълномащабен конфликт с Израел

Нова телевизия
share

„Хизбула” по-скоро се опита да реагира по начин, който не толкова да уязви Израел, колкото да съхрани собственото си самочувствие и позиции и във вътрешнополитически за Ливан аспект, втори път – в контекста на съюзническите отношения, които има тази организация”. Това заяви международният анализатор Мартин Табаков в предаването „Здравей, България”.  

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2497

Този удар на "Хизбула" ни дава поне частично отговор на това, че големият очакван отговор на Иран, който е по-сложната стойност в това уравнение, може да бъде координиран между Иран и въпросните проксисили, включително "Хизбула". Но колкото и да е координиран, не се включва едновременно.

По думите му това означава, че Иран не иска да влиза в пълномащабен конфликт с Израел.

„Най-вероятно защото знаят, че ще го изгубят”, каза Табаков.

Все пак обаче няма гаранция, че дотук ще се спре, смята още той.

Нетаняху: Израел не е казал последната си дума с ударите в Ливан

Табаков коментира, че този режим на напрежение се отразява и върху израелската икономика.

„Това са млади момчета, които в момента вместо да създават Брутния вътрешен продукт на Израел, те седят в резерва на отбранителните сили. Ако Израел е възможно да загуби такъв тип конфликт, то няма да е във военен аспект, а по-скоро по тези показатели”, каза Табаков.

Всичко това се отразява неблагоприятно на преговорите за мир.

„Твърде много разминавания има между Израел и „Хамас”, ключови от които са желанието на Израел да съхрани своя контрол върху така наречения „Филаделфийски коридор”, разположен между ивицата Газа и Египет, и втори път още един допълнителен коридор, който разделя Газа на северна и южна част и от израелска гледна точка е важно да бъде контролиран, за да имат поглед върху вътрешната за Палестинския анклав миграция”, коментира Табаков.

„Друга спорна точка е това кои затворници на "Хамас" трябва да бъдат освободени в тази сделка. Израел има желание да налага вето, да получи ангажимент, че дори някои ключови хора да бъдат освободени, те да нямат право да живеят в анклава”, каза Табаков.  

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2497

Водещи новини

Още новини