Словенският премиер: Да се преразгледа на споразумението за асоцииране между ЕС и Израел

Getty images (архив)
share

Словенският премиер Роберт Голоб се присъедини към призива на министър-председателя на Република Ирландия (Ейре) Саймън Харис за преразглеждане на споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Израел, което се отнася и до спазването на правата на човека, съобщи словенската обществена радио и телевизионна компания РТВ Сло, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2438

„Изцяло съм съгласен с изявлението на премиера на Ирландия Саймън Харис за ужасната ситуация в палестинския анклав на брега на Средиземно море ивицата Газа и повтарям неговия призив към необходимата ревизия на споразумението за асоцииране между ЕС и Израел“, посочи Голоб.

Министър-председателят на Ейре призова по-рано към преразглеждане на споразумението между 27-те и Еврейската държава , в клаузата за правата на човека.

Призивът на Словения за преразглеждане на споразумението не е нов. Министърът на външните работи Таня Файон заяви още през февруари в Брюксел, че страната подкрепя призива на Испания и Ирландия към Европейската комисия за преразглеждане на споразумението, което регулира търговските отношения и е обвързано със спазването на правата на човека.

В изявление, публикувано и в социалната мрежа „Екс“ вчера, Харис предупреди, че твърде много невинни животи са вече загубени през деветте месеца на войната и призова за незабавно прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на заложниците и доставка на хуманитарна помощ в ивицата.

Призивът за преразглеждане на споразумението за асоцииране между ЕС и Израел бе предложен и от няколко депутати в Европарламента през ноември миналата година.

В петък Израел се съгласи да продължи преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Посредници от САЩ, Египет и Катар призоваха за преговорите, които се очаква да бъдат подновени в четвъртък, на фона на повишеното напрежение в региона след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания. Към призива се присъединиха и ЕС и няколко западни държави, включително Словения.

Макрон отправи съвместен призив за "сдържаност" в Близкия изток с лидерите на ОАЕ и Саудитска Арабия

 

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2438

Водещи новини

Още новини