Свинаров: Нито НАТО, нито ЕС имат единно решение за Украйна

бТВ
share

Очевидно продължават проблемите с реализацията на една защита на Украйна, с която са ангажирани НАТО, ЕС и САЩ. Но всички тези структури, като че ли очакват национални решения на държавите членки на структурите за предоставяне на подобна възможност. Това коментира бившият военен министър Николай Свинаров в интервю пред БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

"От политическа гледна точка няма да анализирам, но това наистина е проблем, защото, когато предоставяш едно оръжие, което има двустранност, в това число и нападателно предназначение, да не позволиш употребата му не е добра форма на предоставяне на самото въоръжение", посочи той.

Според него трябва да се намери "общ подход, а не да се оставят отделните държави сами да вземат решение, защото това злепоставя в много по-голяма степен интересите както на отделните държави, така и на Украйна".

"Чудим се на руското командване и президента Владимир Путин какво решение биха взели, а това наистина е гадаене, защото никой не е в неговата глава. По-опасното е, че нито НАТО, нито ЕС имат единно решение", предупреди Николай Свинаров. 

И разясни смисъла на чл. 5 на Северноатлантическия договор: "Чл. 5 трябва да се чете дословно и да се тълкува правилно юридически. Защото член 5 се отнася до нападение срещу на държава членка на Алианса, а не, ако държава членка на Алианса участва самостоятелно, от своя страна, в нападателна акция. Така че не би могло да се приложи чл. 5, ако която и да е държава членка на Алианса насочи свои войски срещу Русия. Няма как да бъде въведен чл. 5. Той е само за отбрана на един военно-политически съюз, който се надявахме да бъде повече политически, но в последно време се оказа, че трябва и да е военен".

Според него разговорът за мир, първо, трябва да има между кого да се проведе.

"От организацията за срещата в Швейцария виждам, че няма между кого да се проведе разговорът за примирие", каза Свинаров.

И коментира, че в България всеки гледа на националния интерес от партийна позиция, вместо от държавнически, и нещата се влошават и политически, а партийни аргументи отстъпват на личните аргументи на лидерите на партии – нещо, което трябва да се прекрати.

Астрологът Влад Рос уверено посочи датата, на която Украйна ще победи, предрече и преврат в Москва

Относно изпращането на български войници в Украйна Свинаров коментира, че нито има идея, нито е обсъждано, нито някой се ангажира за обсъждане на такова решение.

"Има сериозни противоречия и те се дължат на това, че всеки гледа на националния интерес като на негов личен, а не обратното. Защото ние искаме да съобразим националния интерес с нашия личен, а не нашия личен с националния. Оттук нататък настъпват усложнения в политически план, в ментален. Русофилите са само по-гласовити, но политическите им позиции не издържат, като тръгнем в исторически план, отпреди 150 години до днес", коментира Николай Свинаров.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14197

Водещи новини

Още новини