Дипломат: Почти съм убеден, че израелското разузнаване е знаело за атаката на „Хамас“

Кадър: Нова нюз
share

Тази война някои я наричат операция, защото е война между една държава и една групировка, а не между държава и държава. Такива междудържавни войни между Израел и арабските страни имаше до 1973 г. Това заяви в ефира на Nova News бившият посланик на България в Румъния Валентин Радомирски по повод конфликта между „Хамас“ и Израел.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2676

Той добави, че една от причините за нападението е било това, че и в двете страни – и в Израел, и в „Хамас“, е настъпила радикализация.

В „Хамас“ обществеността все повече се радикализира. В Израел също се радикализира правителството, тъй като Нетаняху трябваше да влезе в коалиция с една крайнодясна националистическа партия, за да остане на власт. Така че реално и в двете страни се увеличиха напрежението и радикализацията, отбеляза Радомирски.

Тома Томов: С нападението си над Израел „Хамас“ торпилира американската политика в региона

По думите му близкоизточният конфликт отвлича вниманието на всички, но създава огромни проблеми най-вече на американците, защото Израел е стратегически съюзник на Вашингтон, припомняйки, че годишно за Израел САЩ отделят над 3 млрд. долара.

Според дипломата все още не е съвсем ясно защо „Хамас“ предприе нападението, но посочи, че е почти убеден, че разузнаването на Израел е знаело за атаката и прехвърли вината на политическото ръководство в страната.

По друга тема – приемането на България и Румъния в Шенген, Радомирски смята, че ако отново не бъдем приети в зоната, би могло София и Букурещ да премахнат границите помежду си, обяснявайки, че за целта ще трябва да се приемат различни нормативни документи.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2676

Водещи новини

Още новини