Реджеп Ердоган: Поддръжниците на войната в Украйна се противопоставят на инициативите на Турция за разрешаване на конфликта между Москва и Киев

Getty (архив)
share

Поддръжниците на войната в Украйна се противопоставят на инициативите на Турция за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна, включително и на споразумението за износ на зърно от украински пристанища, заяви днес турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от турски медии, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Президентът говори след заседание на турския кабинет, което продължи над три часа.

"Инициативите, които започнаха със споразумението за износа на зърно, с обмена на военнопленници  и с други дипломатически усилия, за съжаление се сблъскаха с противопоставяне от страна на лобистите за война. Ако на нашите инициативи се гледаше като на начин за прекратяване на конфликта на достойна основа, нямаше да има толкова много загуби и сълзи", посочи той.

Украйна трябва да е готова да изнася зърно почти изцяло през дунавските си пристанища

Държавният глава  каза, че заинтересовани от продължаването на военните действия страни оказват натиск върху Турция.

"Ние се превърнахме в мишена за военните лобисти заради балансираната ни политика. А опозицията, както винаги, се използва като лост", добави той.

"Както винаги, ние се изправихме срещу онези, които използваха опозиционна партия като средство за натиск. Неоснователните обвинения на кандидата за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу, целящи да създадат криза между нас и Русия, бяха част от това. Не беше представено нито едно доказателство по отношение на тези твърдения. След като отхвърлихме обвиненията, от страна на опозицията нямаше никакво обяснение защо бе извършена такава провокация", посочи още Ердоган

Кемал Кълъчдароглу миналия месец обвини Русия в намеса в турските избори.

На 14 май в Турция се състояха президентски и парламентарни избори, на 28 май се състоя вторият тур на президентските избори.

Турският лидер изтъкна днес, че въпреки всичко Анкара ще продължи усилията и диалога си и с Москва, и с Киев.

"Ние все още сме единствената страна, която едновременно поддържа контакт с Русия и Украйна, води диалог, реализира инициативи за решаване на острите въпроси. Ние общуваме на ниво държавни глави. Надявам се, че ще продължим да провеждаме такава балансирана политика", заяви Ердоган.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Водещи новини

Още новини