Володимир Зеленски благодари на Реджеп Ердоган за ролята му за запазването на зърнената сделка

Getty (архив)
share

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на турския си колега Реджеп Ердоган за ролята му за запазването на сделката за износ на зърно от украинските пристанища, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Двамата проведоха телефонен разговор тази вечер, след като по-рано днес Русия обяви, че подновява участието си в споразумението. Страната се оттегли временно от сделката през уикенда и предупреди, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, заради атака срещу нейния Черноморски флот.

Високопоставен украински представител, който отказа да бъде идентифициран, заяви днес  че решението на Москва да се върне в споразумението е резултат главно от турски натиск.

Русия възобновява участието си в зърнената сделка

Зеленски заяви, че е благодарил на Ердоган за неговото "активно участие" в усилията за спасяване на сделката.

Двамата са обсъдили също по-нататъшни размени на военнопленници между Украйна и Русия, съобщи още той и изтъкна важното значение на турската подкрепа.

Анкара изигра роля за най-малко една привлякла вниманието размяна на военнопленници между Киев и Москва.

Ердоган от своя страна казал на Зеленски, че възможността Украйна и Русия да продават зърно е от критично значение за целия свят, съобщиха от неговата канцелария. Турският президент призовал за полагане на повече дипломатически усилия, за да бъде сложен край на войната чрез справедливо решение.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Водещи новини

Още новини