Експерти от ООН предлагат интересен метод за справяне с хроничното недохранване в световен мащаб, а именно като се храним с насекоми, съобщава TV 7.
В съобщението си до пресата организацията отбелязва, че "насекомите могат да бъдат отличен източник на белтъчини и витамини. В хлебарките, скакалците и в пеперудите се съдържат също толкова белтъчини, колкото например в месото и в рибата. Личинките на много насекоми пък съдържат важни витамини и минерални вещества." 600 калории съдържа един килограм насекоми.
Насекомите са традиционни и деликатесни храни в много държави по света. Доказателство, че инсектите са предпочитана храна не само за хората в Африка и Азия, а и в Европа, е сиренето с личинки на мухи, което е деликатес в Сардиния.
По-възрастното поколение японци все още обичат да ядат оси и пчели. Едно такова ястие се приготвя от ларвите на пчелите, сварени със соев сос и захар. В Колумбия вместо пуканки в киносалоните се продават женски мравки заедно с яйцата. Най-популярното ястие в Мексико е гуакамоле със скакалци. Пържените до черно тарантули са разпространено улично ястие в Камбоджа, а във Венецуела препичат целите паяци на въглени.
Диетологът Донка Байкова е на мнение, че европейците, със своят консерватизъм, ще дадат голям отпор на идеята да се приемат насекоми, въпреки белтъчините и витамините им. Веригите за бързо хранене обаче ще включат тайно насекоми в менюто си и ще наблюдават реакциите - алергични, токсични и стомашно чревни, допълни тя.
Според нея трябва да се внимава изключително с приема на такъв тип храни, тъй като е важно каква термична обработка са минали. Някои от тях може да пренасят болести, които да заразят човешкия организъм.