МААЕ алармира: Ядрената програма на Иран галопира напред

Getty Images (архив)
share

Ядрената програма на Иран "галопира напред" и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е с ограничена видимост за случващото се. Това заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в интервю за испанския вестник "Ел Паис", цитирано от Ройтерс.

,,Най-важното е, че от близо пет седмици имам много ограничена видимост върху ядрената програма, която галопира напред, така че ако има споразумение, за мен ще бъде много трудно да реконструирам пъзела за целия период на принудителна слепота'', коментира той.

По думите на Гроси, който е на посещение в Мадрид, "това не е невъзможно, но ще изисква много сложни усилия и може би някои конкретни споразумения". 

Иран заяви, че е постигнал нов напредък в обогатяването на уран

През юни Иран започна да премахва почти цялото оборудване на МААЕ за наблюдение, монтирано в иранските ядрени инсталации съгласно споразумението между Техеран и световните сили от 2015 г.

Тези действия на Иран могат да нанесат фатален удар върху шансовете за възраждането на ядрената сделка, денонсирана от САЩ през мандата на президента Доналд Тръмп, предупреди тогава Гроси.

Водещи новини

Още новини