Гутериш: Предстои дълъг път за излизането от глобалната хранителна криза

gettyimages
share

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че е в "интензивни контакти" с Русия и други страни в надежда да бъде постигнато споразумение за експортирането на зърното, складирано в украинските пристанища, и за неограничен достъп до световните пазари на руски храни и изкуствени торове, предаде АП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

На министерска среща в ООН, посветена на кризата с доставките на храни, задълбочила се заради войната в Украйна, той каза, че "предстои да бъде извървян много път" до преодоляването на кризата. Той добави, че  е необходима добрата воля на всички страни за постигането на "пакетно споразумение" по въпроса, но не навлезе в подробности, защото "публични изявления" може да подкопята шансовете за успех.

Германия обвини Русия, че използва глада като оръжие във войната

Според Гутериш глобалните нива на глада са достигнали "нов връх", като сега над половин милион човека в света гладуват, а 276 милиона са изложени на несигурен достъп до храни. Той каза, че Украйна и Русия заедно произвеждат близо една трета от пшеницата и ечемика в света и половината от слънчогледовото масло, а Русия и Беларус заемат второ трето място по добив на калиев карбонат, основна съставка за изкуствените торове. Генералният секретар изказа мнение, че няма да има "ефективно решение" за хранителната криза в света без въстановяването на доставките на храни от Украйна и на изкуствени торове и храни от Русия и Беларус за световните пазари.

Заради руското нашествие в Украйна нейните черноморски пристанища са затворени и е спрян износът на зърно за много развиващи се страни. Пред министрите от страните от ООН Гутариш разказа, че при посещението си наскоро в африканския региона Сахел е видял семейства, които не знаят откъде да намерят храна за следващия ден, предаде АП.  

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини